blendIN solutions

Professioneel kapitaal

Op welke schatkist vol kennis en kunde zit jouw team? En hoe bewust delen & borgen jullie al die brokjes wijsheid met elkaar? Het lerend vermogen van een team kan de professionele autonomie van individuele collega’s ondersteunen en versterken. Dus dit is iets waar je absoluut mee aan de slag wilt gaan. Dit doe je door samen professioneel kapitaal te ontwikkelen. Dit is geworteld in menselijk kapitaal, sociaal kapitaal en besluitvormingskapitaal. 

In deze collectie vind je inspiratie, tips en tools over dit thema.

Professioneel kapitaal sfeer

Boekentip

Iedere maand delen wij ons favoriete boek rondom een specifiek thema. Deze keer is dat het boek Professional capital van Andy Hargreaves en Michael Fullan. Een aanrader voor iedereen die bezig is met de (door)ontwikkeling van een learning community!

Professioneel kapitaal boektip
Dit boek is een aanrader voor iedereen die bezig is met de (door)ontwikkeling van een learning community.
Of dat nu een team, werkgroep, afdeling, leernetwerk of intervisiegroep is.

Andy Hargreaves en Michael Fullan beschrijven hoe je samen bewust kunt werken aan het realiseren van professioneel kapitaal; wat geworteld is in menselijk kapitaal, sociaal kapitaal en besluitvormingskapitaal. Interessant voor iedereen die aan de slag wil met duurzame kennisborging en -deling onder collega’s.
Ja, dit wil ik!

Kijktip

Dit filmpje van Adam Grant is een aanrader voor ieder lerend team. Als gerenommeerd organisatiepsycholoog geeft hij een wetenschappelijke onderbouwing voor hoe belangrijk het is om elkaar te helpen op de werkvloer.

Klantverhaal

In april droeg blendIN een steentje bij aan een mooi event vanuit Katapult en het Erasmus MC voor ondernemers die met leren & ontwikkelen bezig zijnWij vertelden meer over onze samenwerking met het academisch ziekenhuis in de ontwikkeling van blended leertrajecten, in 010NURSE en over de inzet van Wisbits voor zorgprofessionals.  
Lees hier het artikel.

Term

Professioneel kapitaal is geworteld in drie aspecten van een learning community, namelijk;
– Human capital (HC)
– Social capital (SC)
– Decisional (decision-making) capital (DC)

Lees hieronder meer.

Professioneel kapitaal is geworteld in drie aspecten van een learning community, namelijk;
Professioneel kapitaal icon Human capital (HC)
Professioneel kapitaal icon Social capital (SC)
Professioneel kapitaal icon Decisional (decision-making) capital (DC)

Human capital (HC): het kapitaal dat we als individu hebben. Onze persoonlijke kwalificaties, kennis, skills, en competenties. 

Social capital (SC): het kapitaal dat wat we samen hebben als learning community. Hierbij gaat het om de kwaliteit van de interactie en de relaties tussen mensen. 

Decisional (decision-making) capital (DC): Dit is de kwaliteit van onze professionele besluitvorming op de werkvloer op individueel en collectief niveau. Hierbij gaat het over de keuzes (informed decisions) die we maken in de praktijk.

Professioneel kapitaal term

Werkvormen

Wil jij op een leuke manier terugblikken op de successen die jullie al hebben behaald als team? Dan is deze werkvorm iets voor jullie!

Inspiratie